Door verder te surfen op deze site, aanvaardt u het gebruik van cookies voor statistische doeleinden.
Lees het privacybeleid hier voor meer informatie.

Mee eens
Mijn cookies instellen
Ga verder zonder te accepteren
Logo Maison du Tourisme du Pays de Liège
Volg ons
Maison du Tourisme du Pays de Liège sur Instagram Maison du Tourisme du Pays de Liège sur Facebook Maison du Tourisme du Pays de Liège sur YouTube
NL
  • FR
  • EN
  • NL
  • DE
Reisboek
Accueil  /  De Luikse gemeenten  /  Seraing

Seraing

Natuur, cultuur, historisch en industrieel erfgoed... Seraing is een stad van onvermoede rijkdom!

HET HART VAN SERAING


De primaire kerk met haar 12e-eeuwse doopvonten, haar schat.
Het stadhuis. Een 18e-eeuws gebouw dat destijds het hoofdgebouw was van een boerderij. Het werd in 1856 door het gemeentebestuur gekocht en het herbergt, in de oude raadszaal met prachtig gedecoreerde plafonds, een immens schilderij: “De oude haven van Seraing” van schilder MATAIVE.

Het kasteel Cockerill. Het was niet mogelijk om exact te bepalen van wanneer de eerste funderingen dateren. Er zijn wel sporen teruggevonden vanaf 1082! Het was de residentie van de prins-bisschoppen van Luik, vanaf Henri de VERDUN tot de laatste MEAN. Wat leuk is, gelet op de omstandigheden, is dat men het woord AMEN kan maken als anagram van de naam MEAN.

Na een lange, bewogen geschiedenis met heel wat bekende personages, werd het kasteel in 1817 gekocht door de broers COCKERILL. In 1823 werd John de enige eigenaar. Op het gemeenteplein, tegenover het Stadhuis, kan men het standbeeld zien van deze vader van de zware industrie in onze stad. 
HET DOMEIN VAN VAL SAINT-LAMBERT
Opmerkelijk site waar rond het jaar 1200 een cisterciënzersabdij werd gesticht, die later door de troepen van Napoleon werd vernietigd. Tegenwoordig huisvest deze site: De kristalfabriek, die haar prachtige uitvoeringen tentoonstelt Een spektakelparcours in het kasteel Men kan hier de geschiedenis van het glas ontdekken, van het begin tot de komst van het kristal op de huidige locatie.

DE KASTELEN VAN JEMEPPE


Antoine. Wordt ook het “Maison forte” van Jemeppe genoemd (burchthuis). De meest opvallende kenmerk is de toren met rechthoekige basis. Het dateert van de 14e en 15e eeuw.
Courtejoye. Gaat terug tot de 17e eeuw. Het vertoont alle kenmerken van de Maaslandse renaissance. Tegenwoordig zijn hier de studenten- en scholierenbibliotheken gehuisvest.
Ordange. Dateert van de 15e en 17e eeuw. In dit lokaal worden verschillende culturele activiteiten georganiseerd

HET BOS


Het bos bedekt 1/3e van het grondgebied van Seraing, wat neerkomt op niet minder dan 1.200 hectaren. Het is in mede-eigendom met het WAALSE GEWEST, met een ruime meerderheid voor het gemeentebestuur, namelijk 10/18.
In dit immense gebied vindt men niet minder dan 10 bewegwijzerde wandelingen, gaande van 2,250 tot 9,170 kilometer, door de bossen van de abdij, van de Vecquée en de Marchandise. 

Arboretum
Het arboretum strekt zich uit over 6 hectaren, tussen de Route de Rotheux en de Avenue du Ban. Het is gemakkelijk toegankelijk via de bosdreef du Ban, die rechts afdraait aan de Mare aux Joncs (rietvijver). Het is een plaats van cultuur en bosbouwexperimenten, waardoor het als het ware een natuurmuseum kan worden genoemd.
Hier vindt men, onder meer, een sequoia. Verkeer is hier enkel toegelaten onder de leiding van de boswachters. Voor meer inlichtingen, raadpleeg het telefoonboek, zone Seraing, rubriek “Ministeries”, “Waals Gewest”, “Afdeling natuur en bossen”.


HET FORT VAN BONCELLES


Het fort van Boncelles, gebouwd in 1892, is een van de twaalf forten die rond Luik werden gebouwd als verdediging tegen vijandelijke aanvallen.
Het diende om de stad te beschermen tijdens de twee wereldoorlogen. Het werd vooral door soldaten bezet in augustus 1914 en in mei 1940.
In 1940 liet majoor Charlier hier het leven (samen met vele soldaten), tijdens een aanval van de Duitse artillerie.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort omgebouwd tot militaire opslagplaats om later, in de jaren ’80, door het leger te worden verkocht. 
 Tegenwoordig begint het fort te herleven, dankzij het initiatief van de vzw “La Tour d’Air” en haar voorzitter Sergeï Alexandroff. Het doel is hier uiteindelijk een historisch museum op te richten. 

Nog vragen?
Neem contact met ons op, wij zijn er om u te adviseren!

Contacteer ons
Bel ons