Logo Maison du Tourisme du Pays de Liège
Volg ons
Maison du Tourisme du Pays de Liège sur Instagram Maison du Tourisme du Pays de Liège sur Facebook Maison du Tourisme du Pays de Liège sur YouTube
NL
  • FR
  • EN
  • NL
  • DE
Reisboek
Accueil  /  Recepten  /  boulets à la liégeoises
Partager
facebook twitter pinterest pinterest

Luikse balletjes

Een bezoek aan Luik is niet volledig als je niet van de Luikse balletjes met frieten geproefd hebt.
Luiske balletjes
In Luik wordt het gerecht boulet (een blok) genoemd. Het is goed mogelijk dat het gerecht voor een groot deel van de dag als een blok op je maag zal liggen. Het is echter zo lekker dat je daar geen spijt van zult hebben! We geven je alvast het recept van de beroemde Luikse balletjes.

Wist je dat?
Er bestaat een heuse vereniging rond de Luikse boulet: Le gay boulet. Elk jaar organiseert ze de wedstrijd Le boulet de cristal. De laatste winnaar vind je op onze website.
Luikse balletjes – Recept
Luikse boulet met frieten in een restaurant in Luik
Balletjes:
  • 500 g rundsgehakt en 500 g varkensgehakt
  • 4 sneetjes wit brood (zonder korst) gedrenkt in melk
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 1 bosje fijngehakte peterselie
  • peper, zout, muskaatnoot, paneermeel
  • 2 eieren

Saus:
  • 4 gehakte uien
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 1 scheutje rode wijnazijn
  • 1 liter vleesbouillon
  • 2 eetlepels Luikse stroop
  • 4 kruidnagels, enkele jeneverbessen, 2 laurierblaadjes, een snuifje tijm, peper, zout
  • rozijnen

Bereiding van de balletjes:
  • Kneed de ingrediënten tot een homogeen mengsel en rol er balletjes van onge veer 100 g per stuk van.
  • Laat ze ongeveer 40 minuten garen in de oven.
Bereiding van de saus:
  • Haal de balletjes uit de oven. Fruit de uien in het bakvocht en bestrooi met tijm. Bak de uien geelbruin.
  • Voeg de bruine suiker toe en blus met azijn.
  • Overgiet met de bouillon. Breng aan de kook en voeg de Luikse stroop, kruidnagels, jeneverbessen, laurier, zout en peper toe.
  • Laat 30 minuten garen.
  • Voeg op het einde de rozijnen toe en bind de saus lichtjes met maïzena of bloem.
  • Leg de balletjes in de saus en laat enkele minuten op een laag vuur sudderen.
  • Serveer met frieten en salade.
Nog vragen?
Neem contact met ons op, wij zijn er om u te adviseren!

Contacteer ons
Bel ons