Logo Maison du Tourisme du Pays de Liège
Volg ons
Maison du Tourisme du Pays de Liège sur Instagram Maison du Tourisme du Pays de Liège sur Facebook Maison du Tourisme du Pays de Liège sur YouTube
NL
  • FR
  • EN
  • NL
  • DE
Reisboek
Accueil  /  Recepten  /  De Authentieke Luikse Wafel
Partager
facebook twitter pinterest pinterest

De Luikse wafel

Een unieke smaak, een heerlijke geur en een bijzondere vorm bepalen het succes van de Luikse wafel. Een wafelijzer met 24 gaten, niet meer niet minder, afgeronde randen die contrasteren met de hoekige vorm van de Brusselse wafel, en precies voldoende parelsuiker, maken het verschil. De befaamde parelsuiker wordt verwerkt in het deeg en verbergt zich er tot hij bij elke hap van de wafel zalig kraakt.
Het geheim van deze zeer bijzondere smaak schuilt ook in het bakprocedé: de suikerparels smelten zachtjes binnenin en geven een heerlijke gekarameliseerde smaak vrij.
Je kan van de wafel smullen op straat, tijdens de oktoberkermis van Luik of in tearooms, zowel koud als warm, in de winter en in de zomer. Bij voorkeur eet je deze wafel zonder toppings zodat je van zijn unieke smaak kunt genieten. Heerlijk om je tanden te zetten in de bijzonder malse binnenkant met daarrond een perfect krokant omhulsel.
Van Parijs tot New York, van Japan tot in Canada zijn fijnproevers overal terwereld al generaties lang bijzonder tuk op de Luikse wafel.
Waar kun je nu eigenlijk de beste Luikse wafel proeven? In Luik natuurlijk! De wafel is hier overheerlijk en absoluut authentiek.
Wanneer je de eetadresjes met een label uit deze brochure bezoekt, ben je zeker dat je van de authentieke Luikse wafel kunt genieten, bereid volgens de traditionele methode met producten van de hoogste kwaliteit.

De Luikse wafel – Recept

Luiks wafeldeeg
Maakt dit alles je hongerig? Haal je wafelvormen! Proef het recept voor de Authentique Gaufre de Liège van de Confrérie de la Strème.

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 75 g verse gist
  • 25 cl melk en 25 cl water (op kamertemperatuur)
  • 50 g fijne suiker
  • 2 eieren
  • 500 g boter
  • 50 g honing, vanille of kaneel
  • 3 g baksoda (natriumbicarbonaat)
  • 600 g parelsuiker

Bereiding
  • 2 uur voordat u het deeg maakt, zet u de boter op kamertemperatuur zodat deze zacht wordt.
  • Maak een gistdeeg met 800 g bloem, de gist, de melk en het water, de fijne suiker en de eieren.
  • Laat het deeg 15 minuten rijzen en voeg vervolgens de boter, de honing, 200 g bloem, het zout, de vanille en de baksoda toe.
  • Kneed alles tot een homogeen deeg en laat het 10 minuten rijzen op een warme plek.
  • Voeg daarna de parelsuiker toe en verdeel het deeg in porties van 90 tot 140 g, afhankelijk van uw wafelijzer. Laat de porties nog even rijzen.
  • Bak de wafels op laag vuur voor dikke wafels of op hoog vuur voor wafelijzers met een ondiep patroon.
Wij laten het aan jullie over, wij hebben honger...
Recept van de Confrérie de la Gaufre Liégeoise La Strème

Wordt gecertificeerd

Maakt en verkoopt u Authentieke Luikse Wafels? Zijn uw ingrediënten van kwaliteit en uw methode ambachtelijk? Misschien kunt u ook het label Authentique Gaufre de Liège krijgen.
Nog vragen?
Neem contact met ons op, wij zijn er om u te adviseren!

Contacteer ons
Bel ons

Door verder te surfen op deze site, aanvaardt u het gebruik van cookies voor statistische doeleinden.
Lees het privacybeleid hier voor meer informatie.

Ga verder zonder te accepteren
Mee eens
Mijn cookies instellen